Subaşı'da Atık Su ve Yağmur Suyu Şebeke İnşaatı İçin Temel Atıldı

27 TEMMUZ 2023 SAAT:15.15

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 70 milyon liralık yatırımla Subaşı Atık Su ve Yağmur Suyu Şebeke inşaatının temelini attı. Bölgenin tüm evsel atık sularının Torbalı Atık Su Arıtma Tesisi’ne bağlanmasını sağlayacak yatırımla ilgili konuşan Başkan Soyer, “Ülkemizin içinden geçtiği derin ekonomik krize rağmen İzmir’e ve Torbalı’ya verdiğimiz sözleri teker teker yerine getirmeye devam edeceğiz” dedi. Başkan Soyer, 2019’dan bu yana İZSU’nun ilçeye yaptığı yatırım tutarının 1 milyar lira olduğunu söyledi.

İZSU Genel Müdürlüğü tarafından 70 milyon liralık yatırımla projelendirilen Subaşı Atık Su ve Yağmur Suyu Şebeke inşaatı başladı. Subaşı’nın uzun yıllardır çözülemeyen kanalizasyon sorununu çözüme kavuşturacak projenin temel atma törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, Belediye Başkanımız Mithat Tekin ile eşi Fatma Tekin, Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar, İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu, meclis üyeleri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve yurttaşlar katıldı.

SOYER: “KAÇAK ORANINI YÜZDE 17 SEVİYESİNE DÜŞÜRDÜK”

Torbalı’nın önemli sanayi kuruluşlarına ev sahipliği yaptığını söyleyen Başkan Tunç Soyer, ilçeye çok sayıda yatırım yaptıklarını söyledi. Yapılan projeleri anlatan Başkan Soyer, “İzmir’in her hanesine kesintisiz ve temiz içme suyu sağlama hedeflerimiz doğrultusunda 230 kilometre içme suyu hattı imalatını 120 milyon lira yatırımla gerçekleştirdik. Daha güçlü bir atık su altyapısı için 33 kilometre kanal imalatı yaptık. İlçenin artan su ihtiyacı nedeniyle mevcut içme suyu kuyularımızın yetersiz kaldığını tespit ettik ve harekete geçtik. 17 yeni içme suyu kuyusu açarak bölge sakinlerimizi kesintisiz suyla buluşturduk. Bu yıl içinde ilçeye 3 kuyu daha kazandırmak için imalatlarımız devam ediyor. Bunların ardından 6 yeni kuyu daha açarak su sorunu yaşanan bölgelerdeki problemleri kalıcı olarak çözüme kavuşturacağız. Torbalı’da hayata geçirdiğimiz içme suyu imalatlarımız sayesinde altyapıdan kaynaklı su kaybımız da yarı yarıya azaldı. 2019 yılında bölgede yüzde 34 oranlarında seyreden su kayıp kaçak oranlarını yüzde 17 seviyesine düşürdük” dedi.

“SÖZLERİ TEKER TEKER YERİNE GETİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Kanalizasyon sorununu tamamen çözeceklerini söyleyen Soyer, “Torbalı’nın atık su altyapısını güçlendirmek için ilçe genelinde hizmet verecek 221 kilometrelik çok önemli bir atık su hattı projesini hayata geçiriyoruz. Bu projemizin ilk etabı olan 15 km kanalizasyon ve 2 km yağmur suyu hattının temelini bugün hep birlikte atıyoruz. Bu hat Torbalı Atık Su Arıtma Tesisi’ne bağlanarak Subaşı ve 19 Mayıs Mahallelerinin evsel atıklarını güvenli bir şekilde bertaraf edecek. İkinci aşamada ise yıl sonuna kadar 72 kilometrelik Kuşçuburun ve Yazıbaşı atık su hattı ile 5 kilometrelik Pancar atık su hattı ihalemizi yapacağız. Bu